Historien om radio

Som det aller meste av ny teknologi som krever strøm og energi og andre slike ting, så ble radioen oppfunnet på 1800-tallet. Både den, telefonen og telegrafen tilhører det århundret, mest av alt fordi det var da man fikk det store gjennombruddet. Etter det så har det gått ganske raskt fremover, da utviklingen liksom ballet på seg, og mye av grunnlaget ble lagt på den tiden. Det er veldig teknisk alt dette, om en virkelig skal forstå hvordan radioen fungerte på den tiden og det er strengt tatt ikke nødvendig. De fleste av oss forstår at det er en trådløs kommunikasjon, men i motsetning til telefonen, så går meldingene bare en vei, fra radioen til lytteren.

Visse tror at radioene er kanskje enda eldre enn hva de faktisk er, men den ble faktisk bare laget sent på 1800-tallet, og det var Nikola Tesla som demonstrerte den første trådløse radioen i St. Louis. Vi har mye å takke Tesla for, sånn rent generelt, det er faktisk noe folk ikke bør vite langt mer om. Han har ansvaret for mye av det vi omringer oss med i dag, og det er synd at Thomas Edison har fått så mye av anerkjennelsen, som Tesla egentlig fortjener. Men det er ikke så viktig akkurat her, men det sier litt fordi det er ikke Tesla som er kjent som oppfinneren av radioen. Det er det Guglielmo Marconi som er. Hovedgrunnen til det er at det var han som fikk den første patenten for trådløs telegrafi i England i 1896. Faktum at Tesla fikk patenten for den første skikkelige radioen i 1900, etter å ha søkt i 1897 i USA, hjelper ikke. I hvert fall ikke for oppfattelsen som folk har av dette. Ikke at Marconi ikke visste hva han drev med altså, langt i fra. Han er faktisk den første personen som klarte å sende signal over Atlanterhavet, for å bevise hvordan radioen fungerer. Tenk bare på hvor revolusjonerende det må ha vært i sin tid. Da telegrafen bare fungerte via linjer, fantes det nå noe som tillot deg å sende signal hvor som helst i verden.

Etter dette så tok det litt tid før det ble populært blant vanlige mennesker. Først ble det brukt som en måte å kontakte skip som var ute til havs, ikke ved å prate til hverandre, men ved å bruke morse. Uansett så var det jo veldig nyttig, da man kunne få ut informasjon raskt når det var nødvendig. Det var spesielt brukbart under den første verdenskrig. Det var etter krigen at vanlige folk begynte å kjøpe radioer og at radiostasjoner ble opprettet. BBC ble opprettet i Storbritannia og KDKA var den første i USA som fikk lisens til å drive i det landet. Etterhvert så begynte man også å lage radioer kommersielt, da man før dette hadde mange hjemmelagde radioer. Den første reklamen så ble sendt i radio ble sendt av AT&T i 1923. Så ble selskap som CBS og NBC laget for å konkurrere om markedet.

Da begynte man også å lage underholdning for de som hørte på hjemme, og det var noe av det viktigste som skjedde i husholdet. Man fikk en ny kilde for både underholdning og informasjon. Musikkradio ble mer populært etter den andre verdenskrigen og hele industrien ble bare større og større i årene etter.