NRK Radio

Norsk rikskringkasting har vært en del av livene til selv de eldste av oss i lange tider, og radiokanalen NRK P1 har nordmenn lyttet til siden 1933. Dette gjør den til Norges overlegent eldste radiokanal, og var den eneste kanalen vi hadde i nærmere 50 år. Det er rart å tenke på at vi har gått fra å lytte til kanalen fra de gamle, tunge radioapparatene til å nå benytte oss av apper på mobiltelefonene.

Selv om teknologien forandrer seg, lever radioen som medium i beste velgående. Nye konsepter som podcasteme blir introdusert og gjør furore, men siden det er plass til alt kommer neppe radioen til å forsvinne med det første. Bare se på NRKs posisjon gjennom tidene.

NRK gjennom historien

Gjennom tidene har NRK gått fra å kringkaste gjennom langbølger, så til FM-nettet og nå til DAB. P1 har vært med hele veien, og ivrige radioelskere har kunnet nyte de samme programmene i flere tiår. Blant annet Nitimen er kjent for de fleste, og dette programmet har vært med oss helt siden 1965. Dette sammen med programmets popularitet, har gitt Nitimen den uoffisielle tittelen hele Norges underholdningsprogram.

Mye vann har rent i havet siden P1 og NRKs spede begynnelse, og det er interessant at de gjør det såpass bra selv lenge etter at radiomonopolet ble opphevet og NRK sluttet å være den eneste kringkasteren. Innen NRK var P1 enerådende lenge, men i dag finnes det et hav av søsterkanaler. NRK P2, P3, NRK Super og NRK Sport er bare noen av dem, men P1 er fremdeles den mest populære med sine 1,5 millioner daglige lyttere.

I 2016 hadde P1 en markedsandel på 45 %, mot P4 som med sine 17.5 % var nest størst. Det er altså ikke bare sammenlignet med de andre NRK-kanalene at P1 fortsatt troner øverst.